goleń

Goleń (pręga) z kością, przednia i tylna jest przygotowywana z ćwierćtuszy przedniej lub tylnej (grupa mięśni prostowników/zginaczy). Kończyna przednia jest oddzielona za pomocą cięcia prowadzonego za linią oddzielania mostka od ćwierćtuszy, przez M. triceps brachii i M. biceps brachii oraz grzbietowego końca kości ramieniowej, tak by uwzględniano kość promieniową i łokciową wraz z przylegającymi mięśniami. Noga z tylnej ćwierćtuszy zostaje oddzielona za pomocą cięcia przebiegającego przez staw kolanowy usuwając kości piszczelowe / kość stępu,
włączając otaczające grupy mięśni zginaczy/prostowników.

Niezbędne do określenia:
- usunięcie wyrostka łokciowego i stawu łokciowego na poziomie mięsa,
- usunięcie stawu skokowego z tylnej ćwierćtuszy i ścięgien kolanowych na poziomie
mięsa.

UWAGA: Goleń z przedniej ćwierćtuszy / tylnej ćwierćtuszy (pakowane razem), 1682 konkretnie dla przedniej ćwierćtuszy oraz 1683 konkretnie dla tylnej ćwierćtuszy.

Numer UNECE

1680

Nazwy

Shin-shank en
Brazuelo / garrón es
Jarret avant / Jarret arrière fr
goleń pl
Рулька-Голяшка передней/ задней четвертины ru
前/后腱子肉 zh